El projecte Ecocercs Energy s'ha presentat aquest matí a Cercs (Berguedà).
Es tracta de la primera planta de tot l’Estat que generarà energia a partir de la crema de residus industrials no perillosos
El projecte Ecocercs Energy suposarà una inversió de 130 milions d’euros i crearà 60 llocs de treball directes i un centenar d’indirectes
Vuit anys després que l’antiga central tèrmica de Cercs (Berguedà) deixés definitivament la seva activitat, l’empresa manresana EmSpain Waste&Treatment ha adquirit les instal·lacions per tal de construir-hi una planta de generació d’energia elèctrica renovable mitjançant la incineració de rebuig de processos industrials: Ecocercs Energy. Es tracta de la primera planta de l’Estat espanyol que generarà energia a partir de la combustió de materials sobrants de la indústria, i segueix els passos de plantes similars que ja existeixen a països com Dinamarca, Holanda, Suècia o Alemanya. Es tracta d’una inversió de 130 milions d’euros que generarà 60 llocs de treball directes i un centenar d’indirectes, la major part al territori, i estarà capacitada per produir 225.000.000KWh cada any.
Tant l’empresari promotor, Lluís Basiana, com l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, valoren molt positivament el projecte i destaquen que es tracta d’una instal·lació pionera, equipada amb última tecnologia. També posen èmfasi en la importància per al territori d’acollir un equipament d’aquestes característiques, ja que dinamitzarà l’economia, generarà llocs de treball i permetrà donar un nou ús a l’antiga central tèrmica que està inactiva des del desembre de 2011. La nova planta mantindrà la torre de refrigeració que la fa característica i aprofitarà els edificis industrials ja existents així com la subestació elèctrica i el sistema d’evacuació.
A diferència de l’antiga tèrmica que produïa electricitat a partir de la combustió de carbó, la nova instal·lació Ecocercs Energy només consumirà un terç de l’aigua que es consumia a l’antiga instal·lació i a més farà que els abocadors catalans deixin de rebre 415.000m3 de residus cada any (l’equivalent a 166 piscines olímpiques) fet que allargarà notablement la vida d’abocadors com el d’Hostalets de Pierola (gairebé 7 anys), Tivissa (7 anys i mig), o Pujalt (4 anys i mig), entre d’altres. D’altra banda, amb la metodologia per generar energies renovables que s’implantarà a Ecocercs, es redueix l’emissió de gasos que contribueixen a l’efecte hivernacle i s’estalvien residus fòssils per a la producció d’energia elèctrica.
L’energia es generarà principalment a partir de la combustió de tres tipus de materials: rebuig provinent de la indústria del reciclatge del vehicle, rebuig procedent de la indústria del paper, i rebuig divers de la indústria del reciclatge (biomassa, jardineria, fusta, paper, etc).
Ecocercs Energy serà un model pioner a l’Estat espanyol però que, en canvi, està molt consolidat en països de la Unió Europea on hi ha una estricta legislació en matèria de residus i s’aposta per la valorització. A Alemanya, per exemple, existeixen dues plantes similars: la IKW de Rüdersdorf, prop de Berlín, que produeix 30 MW de potència al dia, i la MHKW de Frankfurt, que en produeix 72,5.
EMSpain Waste&Treatment és una societat que pertany a EM Grup, un grup d’enginyeria especialitzat en projectes ambientals des de fa més de trenta anys, i ha impulsat diverses instal·lacions a Catalunya, arreu de l’Estat i també en altres indrets d’Europa.
La nova instal·lació Ecocercs Energy compleix el Programa de Gestió de Residus Industrials de l’Agència de Residus de Catalunya. Es preveu que podrà començar la seva activitat a principis del 2023.
Els promotors de la nova planta Ecocercs Energy han escollit Cercs per reduir l’impacte ambiental que suposaria fer una nova construcció i poder aprofitar l’antiga central tèrmica que va tancar el 2011 després de quaranta anys de funcionament i donar-li un nou ús en el marc de l’economia circular i l’energia renovable. D’altra banda, la localització geogràfica del municipi berguedà (amb bona connexió amb la Catalunya Central i l’àrea metropolitana de Barcelona) també el feien un candidat atractiu, juntament amb la cooperació amb les institucions del territori, que el veuen com una oportunitat per dinamitzar l’economia, reutilitzar un equipament fins ara sense activitat i crear llocs de treball qualificats, a més de convertir Cercs i el Berguedà en un punt de referència dins el mapa energètic català, amb una instal·lació tecnològica puntera a l’Estat.
ECOCERCS ENERGY en dades:
Producció d’energia elèctrica:
Combustible:
Es cremaran 332.000 tones de residus cada any provinents de:
Hores de funcionament estimades:
Llocs de treball: