El Museu de les Mines de Cercs recupera les xifres de visitants prepandèmia de Setmana Santa
El Museu de les Mines de Cercs ha recuperat les xifres de visitants prepandèmia de Setmana Santa. Aquests dies, el Museu i el Centre d’interpretació Dinosaures Fumanya han gaudit d’una magnífica afluència de visitants provinents d’arreu del territori, així com d’aquells de la comarca que han optat pel turisme de proximitat.
El Museu ha observat un clar augment respecte al nombre de visitants individuals dels últims anys fins a recuperar les xifres del 2019. Una tendència que s’havia vist afectada per l’esclat de la pandèmia, l’augment de les preocupacions socials i les dificultats econòmiques dels visitants i famílies que escollien el Berguedà i les instal·lacions del Museu com a destinació turística.
Es tracta d’una molt bona notícia pel municipi, la comarca i el territori, ja que tal com apuntava el recent Estudi de l’impacte econòmic dels museus del Sistema Territorial del MNACTEC 2022 i del qual el Museu de les Mines de Cercs en forma part des de l’any 1999, una despesa d’1€ per part de l’Administració, pot arribar a generar fins a 3,06€ al territori més immediat.
La Setmana Santa ha estat tradicionalment un dels pics de màxima afluència de visitants al Museu de les Mines de Cercs, que espera mantenir aquesta bona tendència al llarg de la temporada d’estiu, quan s’observa precisament el segon pic d’afluència a les seves instal·lacions i a la comarca en general.
Un mural urbà per commemorar el 25è aniversari del Museu
Aprofitant el degoteig constant de visitants d’aquests dies, el Museu també ha iniciat un procés participatiu obert a tothom per escollir quin conjunt de fotografies es pintarà en forma de mural urbà a les portes i finestres en desús a la façana principal de l’edifici.
Aquest procés vol ser el tret de sortida dels actes del 25è aniversari i un homenatge a totes les persones que un dia van viure al peu de la mina. Per participar-hi, només cal acostar-se a les seves instal·lacions o accedir als perfils de les xarxes socials del Museu de les Mines de Cercs (@museudelesminesdecercs a Instagram i Facebook o @minesdecercs a X) i escollir una de les dues propostes.
Es tracta de dos conjunts d’onze fotografies provinents de l’arxiu de la família de Jaume Boixader, fotògraf aficionat que va passejar-se per tots els racons i rodalia de la colònia immortalitzant els seus habitants, oficis, ritus i rutines. En aquestes fotografies s’hi pot veure des del bateig d’un nadó o la celebració del Dia de Rams, així com una parella de bous fent passar l’arada per un camp o el tren travessant l’antiga estació de Fígols-Las Minas, entre d’altres.
El mural urbà el firmarà l’artista resident al Konvent de Cal Rosal, Mateu Targa, que ja amb anterioritat ha recuperat i dinamitzat amb les seves creacions altres indrets de la comarca i del mateix municipi de Cercs per tal de reivindicar el passat industrial que els ha definit en els seus darrers anys d’història.